To ud af fem har haft netbanksvindel inde på livet

Artikel fra Finans Danmark:

I Finans Danmark siger vi det så ofte som muligt: del aldrig dine personlige NemID koder med andre. Det er kun kriminelle, der beder om dem.

Alligevel lykkedes det i 2019 i næsten 1.500 tilfælde, at kriminelle fik adgang til de personlige koder. På den måde slap de afsted med i alt 52 mio. kroner. Det viser Finans Danmarks seneste tal.

Og ifølge en rundspørge, som Epinion har foretaget for Finans Danmark, så har hele 39,8 procent været udsat for, at de selv – eller nogen i deres nærmeste omgangskreds – er blevet enten ringet op eller fået tilsendt en sms eller e-mail, der vil narre dem til at udlevere personfølsomme oplysninger.

”Vi ser desværre, at de kriminelle her har fundet en lukrativ måde at stjæle penge fra folk. Det er nu blevet så udbredt, at to ud af fem af os har stiftet bekendtskab med det på en eller anden måde. Det skal stoppes. Og den gode nyhed er, at det er nemt. Hvis de kriminelle ikke får adgang til dine NemID koder, så kan de ikke komme ind i din netbank og stjæle dine penge. Så husk det enkle råd. Det er altafgørende”, siger Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Da Ingrid blev ringet op af en svindler

Ingrid fra Viborg er en af de danskere, der har haft en kriminel i røret. Pludselig en dag i juni bliver hun ringet op af en mand, der pænt præsenterer sig. Men det hele går så stærkt, at Ingrid ikke får fat i, hvad han siger, før han fortæller, at der er ved at blive overført 5.000 kroner fra hendes konto. Det skal straks stoppes, forklarer manden.

Ingrid er forvirret og overrasket. Men et vendepunkt i samtalen kommer, da den unge mand spørger, om Ingrid tidligere har været ude for noget lignende. ”Ja, det har jeg faktisk”, svarer Ingrid.

Det får manden til at tøve. Og det giver Ingrid tid til at tænke sig om. Hun spørger manden: ”hvilken bank sagde du, jeg havde?”.

Manden svarer, men banken, han nævner, er ikke den bank, Ingrid er kunde i. Og svindleren lægger hurtigt på.

Del ikke dine oplysninger

I Viborg sidder Ingrid og er lykkelig for, at hun undgik at blive et offer i statistikken. Hun fik selv stoppet den it-kriminelle.

”Jeg vil råde alle til at være mere på vagt og sørge for selv at stille spørgsmål til den, der ringer. Så kan man hurtigt høre, om der er noget om snakken, eller om det er helt forkert”, siger Ingrid.

Hvis en kriminel skal have adgang til et andet menneskes konti, kræver det, at den kriminelle kender ofrets NemID og koder. Og ifølge rundspørgen fra Epinion svarer 99,6 procent, at de godt er klar over, at NemID er strengt personligt, og at koderne ikke må udleveres til andre.

”Alligevel sker det igen og igen, at ofre udleverer deres strengt personlige koder. Det simple råd, som alle skal huske, er: oplys aldrig dine NemID koder til andre. Det er kun kriminelle, der beder om det. Man kan også sørge for at bruge NemID nøgleappen. Så er der ingen koder, man kan læse op af og give til de forkerte”, siger Michael Busk-Jepsen.


Ansatte

Kontakt

Cookies